Ichthuskerk - PKN Gemeente te IJmuiden
Geplaatst op zondag 5 november 2023

Ook voor het zesde seizoen is er weer een gevarieerd winterprogramma samengesteld: Concerten, lezingen, toneel en andere vormen van kleinkunst, steeds op zondagmiddag, van 15 tot 17 uur. Wij willen op deze manier veel mensen laten genieten van bijzondere momenten in onze mooie, eeuwenoude kerk.

Zondag 19 november 2023: Rietveld Ensemble

Het Utrechtse Rietveld Ensemble is een kamermuziekensemble dat bestaat uit een viertal topmusici met een internationale achtergrond. De leden zijn conservatoriumdocenten, solisten en musici op aanvoerdersplaatsen in de grote Nederlandse orkesten.

Elisabeth Perry – voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en hoofdvakdocent viool aan het Utrechts Conservatorium.
Richard Wolfe – voormalig solo-altist van het Nederlands Kamerorkest en hoofdvakdocent(alt)viool aan de conservatoria van Amsterdam en
Utrecht.
Matthias Naegele – internationaal cello-solist en kamermusicus.
Nancy Braithwaite – voormalige hoofdvakdocent klarinet en kamermuziek aan het conservatorium van Rotterdam.
Marta Lemanska – violiste in diverse Nederlandse orkesten verleent als gastlid haar medewerking.

Naast het uitvoeren van kamermuziek uit de klassieke en romantische periode, alsmede muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw, heeft het ensemble een nauwe band met een aantal nog levende componisten en geeft het regelmatig wereldpremières van hun werken.
Sinds september 2014 is het ensemble gastheer van de concertserie ‘Kamermuziek onder de Dom’ in de Marnixzaal te Utrecht.. Tijdens deze concerten spelen de musici werken voor strijkers, blazers, zang en piano in een bezetting die varieert van solostukken tot nonetten. Voor deze serie worden regelmatig zeer getalenteerde jonge spelers uitgenodigd om samen te musiceren en zo biedt het ensemble deze jonge musici een mogelijkheid hun vaardigheden op het gebied van kamermuziek te vergroten. Bij de
meeste concerten treden tevens uitstekende gastmusici op met het ensemble, wat variëteit in en inspiratie voor de serie oplevert.
De naam van het ensemble is geïnspireerd op de beroemde Nederlandse architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) die in Utrecht woonde en werkte. Veel van het repertoire voor het Rietveld Ensemble is geschreven in de periode waarin Rietveld leefde.

Op het programma staan werken van Herbert Howells, Julius Röntgen en Johannes Brahms. Het concert begint om 15 uur. De kaarten kosten € 15 en zijn verkrijgbaar via de website van de Engelmunduskerk
en op 19 november ook aan de zaal. Bij de toegangsprijs is een consumptie inbegrepen.
Meer info: https://www.rietveld-ensemble.com/